Organigrama de la Generalitat Obert

Què tenen en comú el Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Delegació Territorial del Govern a les Terres de l'Ebre i la Secretaria General de l'Esport? Doncs que, segons les dades disponibles al web de la Generalitat de Catalunya, són tres de les 275 entitats que depenen del Departament de Presidència, i aquestes tres hi depenen directament, sense intermediaris. Pot sorprendre.
 


Des d'ahir, morint-nos de fred al hackaton del Catalunya Dades Weekend  al FabLab, l'objectiu de @mvtango, @sejoska i meu era fer una visualització de l'organigrama de la Generalitat, tal com vaig explicar aquí

Aquest matí hem rebut l'ajut de @jordigraells de Catalunya Dades. Ahir va saber de la nostra lluita informàtica per netejar/scrapejar la informació continguda a l'organigrama del web de la Generalitat. Avui ens ha adreçat a un fitxer del portal de dades obertes  on trobar-les en un fitxer xml, és a dir, reutilitzable. No les haviem trobat perquè no estaven indexades.

 
La sorpresa ha estat que en total hem accedit a tres versions del que havia de ser el mateix organigrama i hi hem trobat importants diferències.

El més bàsic, Unitats directives, organismes i entitats instrumentals del'Administració de la Generalitat de Catalunya, conegut com “el pdf de la lupa” té només trenta-tres secretaries generals o sectorials i presenta una versió simplificada de la realitat que descobrim explorant el web.

El segon organigrama, que podem obrir des d'Estructura del'Administració  pàgina a pàgina fins a l'extenuació, no ofereix a la ciutadania l'oportunitat de conéixer el grau de complexitat de l'aparell administratiu, i és el que seguim intentant desxifrar.

Finalment, per elaborar la nostra primera visualització, ens hem basat en el fitxer xml disponible al portal de dades obertes de la Generalitat. La codificació interna d'aquest fitxer ens dóna la imatge d'un arbre equivocat, on cada node no ens adreça a la branca superior que correspondria en realitat. 

Però hem volgut fer servir aquesta mostra perquè són les dades obertes que ofereix el portal de la nostra Administració, sabent per exemple que en la nostra representació surten massa Secretaries.

clica a la imatge per a accedir a la visualització
Ens hem centrat en la jerarquia dels dos primers nivells de l'estructura administrativa catalana: Departaments i Secretaries Generals/Sectorials, proporcionant una vista panoràmica d'on s'ubiquen alguns dels alts càrrecs.

Hem fet servir google refine (ara openrefine) per processar el document i fer tasques com separar noms i cognoms. Això també ens ha permès organitzar les dades i saber, per exemple, que del Departament d'Interior pengen, ni més ni menys, que 1276 entitats, del total de 7948. Un nombre considerable. Ens queda molta feina per endavant.


Gràcies al meu equip (@mvtango i @sejoska), a media140, a @josepjc i a tot@s els participants!



Altres cròniques de l'event en anglès Exploring the Data Maze of Bureaucracy in Catalunya i el Catalunya Dades Weekend amb link al forum de projectes.

Comments

Popular Posts

Edificios enfermos en Barcelona y alrededores

Rembrandt me persigue

Antonio Vivaldi: Magnificat et Gloria

Why I liked The Hunger Games

Historias de Delacroix